
Actueel
25 mei 2023
Aanrader! Alles lijkt anders
Tante Tilia leest Geert op het oosten door Tim Gladdines. “Maf en ontroerend. Spannend en zielig. En vooral erg goed.”
22 februari 2023
Arie Kanarie
Op 22 februari verschijnt bij uitgeverij De Eenhoorn het nieuwe prentenboek van Tim Gladdines: Arie Kanarie. Met illustraties van Lotte van de Walle.
Over een witte kanarie die ontdekt dat hij talent heeft om kleurrijke verhalen te vertellen. Een verhaal vol vrolijk gefladder en over hoe geen enkele kooi je fantasie gevangen kan houden. Arie Kanarie is te koop in de boekhandel.
De Limburger, 2 juni 2022
(Klik op de afbeelding om te vergroten)
2 juni 2022
Boekpresentatie Geert op het Oosten en Willem wil wel slapen
Donderdagavond 2 juni presenteerde Tim Gladdines zijn twee nieuwe boeken: 'Geert op het oosten' (jeugdroman) en 'Willem wil wel slapen' (prentenboek voor kleuters). Beiden nu te koop in de boekhandel.


3 december 2020
Koning Valentijn boek van de maand december bij Libris
"Elke maand is het weer spannend of ik voor de tips weer een pareltje ga tegenkomen. Tot mijn aangename verrassing heb ik voor december zelfs één van de allermooiste boeken van dit jaar getroffen. Wat mij betreft zou dit op elke middelbare school gekozen mogen worden om klassikaal te lezen. Een ijzersterk verhaal van begin tot einde.
Benjamin gaat na de zomer naar 2 HAVO. Hij heeft geen vrienden en pakt alles zeer onhandig aan. Zijn broer Valentijn heeft alles wat hij niet heeft. Valentijn is knap, populair, sociaal zeer vaardig en hij blinkt uit in alles wat hij doet. Benjamin wil niets liever dan zijn broer nadoen, tot grote ergernis van Valentijn. In het nieuwe schooljaar wordt de musical Jesus Christ Superstar opgevoerd. Uiteraard krijgt Valentijn de rol van Jezus, maar tot ieders verbazing gaat Benjamin de rol van Judas spelen. Zo staan de broers niet alleen in het echte leven tegenover elkaar, maar ook als de rivalen in het stuk. Hoewel Valentijn voortdurend door iedereen bejubeld wordt, is het uiteindelijk Benjamin die onverwachte talenten toont. Valentijn blijkt minder perfect te zijn dan het lijkt, en dat is voor Benjamin de kans om zijn eigen weg te gaan, waardoor de beide broers elkaar eindelijk weten te vinden.
‘Koning Valentijn’ is een verhaal over de belevingswereld van tieners. Tim Gladdines weet op mooie wijze allerlei puberproblemen ter sprake te brengen.
De keuze om het het verhaal te vertellen vanuit de underdog Benjamin, die zo faalt in alles, maakt het juist erg boeiend. Je kunt niet anders dan sympathie krijgen voor beide broers, die allebei worstelen met hun eigen problemen. Dit is tienerdrama van topniveau.
Voor lezers vanaf 12 jaar". Door Rubén Rodriguez da Silva.
Tim Gladdines tijdens de online boekpresentatie van Koning Valentijn.

1 oktober 2020
Vissenkind genomineerd voor Boekenpauw 2020
Bekijk hieronder de video van jurylid Karla De Ceulener, Boek.be, Huis van het Boek. Vissenkind kun je hier bestellen.
Het Juryrapport: Vissenkind is een fantasierijk en absurd verhaal over twee koningen met één wens: ze willen samen een kind. Een knap hedendaags sprookje over liefde en ouderschap, over opgroeien en loslaten. De imponerende beelden van Astrid Verplancke passen perfect bij de levendige en grappige dialogen van Tim Gladdines.
Astrid gebruikt twee tinten: in koningsblauw en geel ontroert ze ons én laat ze ons lachen. Eenvoudige lijntekeningen wisselen af met harde, bijna uitgeknipte Matisseaanse silhouetten en zwierige acrylvlakken. Een overdosis aan virtuositeit in krachtige silhouetten. Toch wordt het nooit een kakofonie, de sfeer is even boeiend als consistent. Schijnbaar moeiteloos creëert ze met een paar potloodlijnen en vlakken een kus of omhelzing, mooier dan een filmscène.
De liefde van de koningen voor hun Vissenkind spat van het papier. Ook een zeer grote pluim voor de prachtige typografie in het boek en de gehele vormgeving door Dries Desseyn. Een groter formaat zou het verhaal nog krachtiger maken. Astrid debuteerde vorig jaar sterk met Waar zijn alle stemmen? van Emi Catteeuw. Met Vissenkind bevestigt en overtuigt ze opnieuw.
Op 2 november 2020 weten we wie dit jaar de prijs voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek van Vlaanderen en Nederland in ontvangst mag nemen. Tijdens de Boekenbeurs 2020 reikt Boek.be dit jaar opnieuw de Boekenleeuw en Boekenpauw uit en het maakt vandaag de kanshebbers bekend. Boek.be organiseert de prijzen dankzij de steun van GAU, Groep Algemene Uitgevers, en Sabam for Culture, het cultureel steunfonds van de Belgische vereniging van auteurs en componisten van Sabam.

De Limburger, 18 september 2020
(Klik op de afbeelding om te vergroten)
15 september 2020

Interview Winq, Jaap Bartelds, “De heteronorm kan soms beklemmend zijn”. Schrijver Tim Gladdines over zijn boek Koning Valentijn.
Koning Valentijn is de nieuwe jeugdroman van Tim Gladdines en gaat over ontluikende homoseksuele gevoelens en depressie, twee thema’s waarvoor de schrijver uit zijn eigen ervaringen heeft geput. Eerder maakte hij Vissenkind, een prentenboek over een koninklijk homokoppel dat graag een kindje wil. Zo laat hij kinderen en jongeren al op jonge leeftijd kennismaken met deze onderwerpen. Een interview.
Hoe ben je op het idee gekomen voor Koning Valentijn?
“Nadat mijn vorige boek bij Uitgeverij Marmer (Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg) was verschenen, wilde de uitgever dat ik nog een literaire jeugdroman zou schrijven, en dat wilde ik zelf natuurlijk ook.
Bij Emma had er zich al schrijvende een autobiografisch element aangediend, over een jongen die vriendschap sluit met een meisje dat hij niet leuk vindt, maar met wie hij medelijden heeft. Dat pakt niet goed uit, en uiteindelijk kiest hij toch voor zichzelf. Dat gegeven werd al schrijvende steeds belangrijker, en uiteindelijk het hoofdthema.
Toen ik nadacht over een volgend boek voelde het goed als ik weer een autobiografisch element als uitgangspunt zou gebruiken. Eigen ervaringen vormen voor mij een stevige basis om een verhaal omheen te bouwen.”
Welke eigen ervaringen heb je zelf verwerkt in de roman?
“Ik ben de jongste van vier broers, en alleen de oudste is hetero. Dat je broers ook homo zijn, wil niet automatisch zeggen dat dat je coming-out gemakkelijker maakt. Ik was in de puberteit heel erg met mezelf bezig. Dat er vlakbij, in hetzelfde huis, andere jonge homo's waren, had ik helemaal niet in de gaten. Dit gegeven, plus het thema van onderlinge rivaliteit, komt uit mijn eigen jeugd. Maar veel elementen in het boek zijn verzonnen, zodat er een geheel nieuw verhaal is ontstaan. Het gaat om het uiteindelijke verhaal, dát moet voor zichzelf spreken.”
“In gezelschap van alleen maar heteromannen voel
ik me nog altijd niet helemaal op mijn gemak”
Denk je dat boeken als deze bijdragen aan de acceptatie van homoseksualiteit en zo ja, hoe?
“Ik zou het zelf geweldig hebben gevonden als ik op 15-/16-jarige leeftijd boeken met een roze thema had kunnen lezen. Het enige boek dat ik me uit die tijd kan herinneren is Je moet dansen op mijn graf van Aidan Chambers. Een prachtig boek, maar ik vond het onuitstaanbaar dat het slecht afliep.
In de huidige tijd lijkt de homoacceptatie bijna helemaal bereikt te zijn, maar niets is minder waar. Alle jongens en meisjes die ontdekken dat ze gay zijn, hebben hun eigen strijd te voeren: van zelfacceptatie tot coming-out, en verder.
De heteronorm is alom aanwezig, en dat vind ik niet vreemd, maar het kan soms wel beklemmend zijn. In gezelschap van alleen maar heteromannen voel ik me nog altijd niet helemaal op mijn gemak. En het blijft fijn om films en series met homo's erin te zien, of boeken met homopersonages te lezen. Gek genoeg gaat die behoefte aan herkenning nooit helemaal over. En dat zegt toch wel wat.”
Naast homoseksualiteit is depressie een belangrijk thema. Hoe kun je jongeren hierbij helpen met dit boek?
“Nou, dat thema sloop er vanzelf in. Of jongeren door dit specifieke boek geholpen zijn met hun depressie betwijfel ik. Daarvoor is dit thema te zijdelings aanwezig. Sommige depressieve mensen gedragen zich alsof er niets aan de hand is, of slaan door in erg extravert en jolig gedrag. Dat heb ik zelf ook ervaren; als je maar hard genoeg lacht, lijkt er niks aan de hand. In dit boek komt een personage voor dat je misschien depressief zou kunnen noemen.
Hij lijkt zijn 'depressie' niet te beseffen. En voor dat fenomeen (de verborgen depressie) zou in het algemeen wel meer aandacht mogen komen.
Het herkennen en erkennen van een (verborgen) depressie is de eerste stap.”
“In de huidige tijd lijkt de homoacceptatie bijna
helemaal bereikt te zijn, maar niets is minder waar”
Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Ik schrijf ook voor oud en heel jong. Zo is vorig jaar bij Uitgeverij De Eenhoorn mijn prentenboek Vissenkind verschenen, met illustraties van Astrid Verplancke, over een koning en een koning die graag een kindje willen. Meestal dient een idee voor een boek zich vanzelf aan, of een sfeer, of een bepaalde zin. In de wereld om ons heen gebeuren zoveel bijzondere en wonderlijke dingen, waardoor ik aan inspiratie nooit gebrek heb. Het is een kwestie van goed luisteren, naar je omgeving en naar je innerlijke stem. Dat klinkt misschien zweverig, maar inspiratie is voor mij een soort antenne of radar die altijd 'aan' staat, en begint te piepen als er iets opvallends voorbijkomt. Dan is het zaak zo'n signaal meteen vast te leggen en eventueel te laten groeien.
Voor welke leeftijd is Koning Valentijn het meest geschikt?
“Benjamin, de hoofdpersoon in Koning Valentijn, zit in 2 havo. Het boek is daarmee bedoeld voor onderbouw middelbare school, maar omdat veel kinderen al eerder bezig zijn met hun seksuele identiteit, denk ik dat het groep 8-leerlingen ook zal aanspreken. En volgens Arno Koek, voormalig lid DWDD-boekenpanel, word je ook als volwassen lezer geraakt door het verhaal en ben je nieuwsgierig of de twee broers elkaar zullen vinden en respecteren.”
15 september 2020
Recensie van Edward van de Vendel
Een verrassing: de nieuwe jeugdroman van Tim Gladdines. Die is spannend en ontroerend, en ook origineel. Koning Valentijn gaat over Benjamin van dertien, die altijd en eeuwig in de schaduw staat van zijn flamboyante oudere broer Valentijn - een broer die hij tegelijkertijd hogelijk bewondert. Hoe is het om altijd te willen wat je broer wil, en daarom door hem als een vervelend en lastig verschijnsel gezien te worden? En hoe is het als je opeens geheimen van die broer te weten komt die alles in een ander licht zetten? En hoe is het als de omstandigheden er voor zorgen dat jij ineens gezien wordt - en niet je broer?
Koning Valentijn laat heel geloofwaardig zien hoe het er aan toegaat in een gezin met drie pubers (er is ook nog een oudere zus) die alle drie in hun eigen storm verkeren. Vanaf de eerste bladzijde spatten de personages van de pagina. Het plot is werkelijk spannend, alles wervelt naar een dramatisch hoogtepunt toe (of eigenlijk verschillende dramatische hoogtepunten), en ook het muzikale decor helpt mee. Zo versterkt tegen het einde van het boek het beluisteren van de song Gethsemane uit de musical Jesus Christ Superstar zéér de leeservaring. Ik las het boek werkelijk in één lange haal uit, en dat gun je veel lezers: dus haal dat boek in huis.
15 september 2020
Online boekpresentatie Koning Valentijn
Tim Gladdines presenteert zijn nieuwe boek Koning Valentijn.
Klik op de afbeelding en bekijk de video. Het boek is hier te bestellen of bij je eigen boekwinkel.
5 september 2020
Radioprogramma L1 Cultuurcafé: auteur Tim Gladdines vertelt over zijn nieuwe jeugdboek Koning Valentijn
L1 Cultuurcafé: auteur Tim Gladdines vertelt over zijn nieuwe jeugdboek Koning Valentijn. In deze literaire jeugdroman vertelt hij met humor over de zoektocht naar eigen identiteit, over seksuele geaardheid en welke impact dat kan hebben als je tiener bent. Het boek verschijnt 15 september 2020.
Beluister hier het interview
