
Manuscriptbegeleiding
Heb je een boek geschreven? Ben je een boek aan het schrijven?
Ben je van plan om een boek te schrijven? Heb je de aanzet van een boek geschreven, maar weet je niet hoe je verder moet?
Ik kan je helpen!
Eerst enkele algemene overwegingen:
Veel mensen schrijven. Elke uitgeverij krijgt ongevraagd stapels manuscripten toegestuurd. Het runnen van een uitgeverij is een complexe en tijdrovende zaak.
Het is te begrijpen dat uitgevers niet meteen elk toegestuurd manuscript met aandacht lezen. Bovendien zijn uitgevers heel kritisch en zal je manuscript niet alleen heel goed in elkaar moeten zitten, maar moet het ook op de een of andere manier opvallen, dat wil zeggen: iets bieden dat andere boeken niet bieden. Daarom is het belangrijk dat je als (beginnend) schrijver veel leest.
Ingestuurde manuscripten komen altijd ‘op de stapel’ – letterlijk, of als een lijst e-mails met bijlage. Natuurlijk zijn uitgeverijen blij met een nieuw talent of een verrassend manuscript. Maar het is echt uitzonderlijk als een manuscript meteen opvalt en zonder enige redactie als boek wordt gepubliceerd.
Wil je je boek laten uitgeven bij een bestaande uitgeverij (en dus niet in eigen beheer) dan zul je vaak een ‘nee, dank u’ te horen krijgen. ‘Uw boek past niet in ons fonds’ kan van alles betekenen, maar de uitgeverij heeft hoe dan ook geen interesse in je manuscript. Krijg je wél een positieve reactie, weet dan dat de kans groot is dat je samen met een redacteur aan de slag gaat om van je manuscript een nóg beter boek te maken. Daar moet je dus wel open voor staan.

Zelf schrijf ik nu ongeveer 30 jaar, en daarmee bedoel ik ‘schrijven met de ambitie om gepubliceerd te worden’. Ik heb letterlijk tientallen keren manuscripten opgestuurd, die ik vaak pas na drie of vier maanden retour kreeg – meestal met een algemene afwijzingsbrief, soms met een persoonlijke afwijzing. Bij mij is het een kwestie van volharding geweest, plus ervaring in schrijven. Want (goed) schrijven is wel degelijk te leren. Het kost alleen veel tijd en koppigheid. Blijven proberen dus.
Hoe kan ik helpen?
Er zijn twee mogelijkheden:
1 - Ik lees je manuscript en geef in het kort (maximaal één A4) een algemene indruk, plus advies. Daarvoor vraag ik 75 euro (btw vrij).
2 - Als je meer en uitgebreider advies wilt, kost me dat natuurlijk ook meer tijd. Ik kan je manuscript lezen plus een korte indruk en advies geven (zoals bij 1 – maar dan mét een offerte waarin ik aangeef hoeveel uren ik nodig zal hebben voor uitgebreidere analyse en adviezen. Dan betaal je eerst de standaard 75 euro. Als je vervolgens akkoord gaat met de offerte, betaal je 50 euro per uur dat ik aan je manuscript zal werken. Dan weet je dus van tevoren welk bedrag je uiteindelijk gaat betalen. De tarieven voor manuscriptbegeleiding zijn btw vrij.
Dus, na ontvangst van de offerte bepaal jij of je dat totaalbedrag wil investeren in je boek-in-wording.
NB Ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben. Wel kan ik met mijn ervaring en kennis je een eerlijke mening geven over wat je hebt geschreven. Je zult altijd opbouwende feedback krijgen. Iets afkraken is heel makkelijk en daar heeft niemand iets aan. Constructieve kritiek brengt je veel verder – al zul je niet altijd te horen krijgen wat je graag wil horen. Als je mijn eerlijke mening wil, dan krijg je die ook. Maar altijd respectvol en met praktische handvatten. Én met de kanttekening dat het mijn mening is. Jij als ontvanger van de feedback bepaalt uiteindelijk zelf hoeveel waarde je aan die feedback wil geven.
Wil je nadere informatie? Neem dan contact met mij op.
