Toneelteksten

Tot nu toe heeft Tim Gladdines vijf theaterteksten geschreven, alle te verkrijgen bij www.toneelcentrale.nl (gebruik ‘Gladdines’ als zoekterm).

Over Van Sinkel, 2008
(zwarte komedie in drie bedrijven, avondvullend)
schrijft De Toneelcentrale:

Ooit was Van Sinkel een bloeiend klein winkelbedrijf, waar van alles te koop was en waar veel klanten over de vloer kwamen. Tegenwoordig bevindt de winkel zich op de rand van de afgrond. Vader Wiel is een dominante, theatrale persoonlijkheid die door zijn manier van doen het leven van zijn gezinsleden vrijwel onmogelijk maakt. Al werkt hij officieel niet meer in de winkel, hij bemoeit zich dagelijks met het reilen en zeilen ervan, en neemt daarbij zoveel ruimte in beslag dat anderen dreigen te stikken.

Noodgedwongen heeft iedereen een eigen overlevingstactiek ontwikkeld. Moeder - Zus van Sinkel – is ervan overtuigd dat ze elk moment kan overlijden aan welke ziekte dan ook. Dochter Liesbeth vlucht weg in liefdesromans en dagdromerij. Zoon Antoon probeert zich zoveel mogelijk af te sluiten van zijn familie en staat (in het geheim) op het punt van vertrekken. Dochter Cornelia stort zich met de moed der wanhoop op het beheer van de winkel – wat zonder klanten, zonder omzet en dus zonder winst, erg lastig is. Buurvrouw Ans lijkt de meest gezonde van het hele stel. Zij heeft de zorg over de jongste dochter Maria, een volwassen vrouw met het verstand van een kleuter, op zich genomen. Als blijkt dat Vader Wiel een ongezonde relatie met zijn dochter Maria onderhoudt, barst de bom. Iedereen moet een keuze maken, de verhoudingen moeten opnieuw worden bepaald, de kaarten worden opnieuw geschud...

Bij De Toneelcentrale zijn we zeer onder de indruk van dit ijzersterke debuut van Tim Gladdines. Een stuk met een geweldige opbouw en vlijmscherpe teksten. Er wordt veel in gelachen, maar langzamerhand vergaat het lachen je wel. En zo hoort het ook in deze pure, zwarte komedie. Voor gezelschappen met lef is dit een absolute aanrader!

De maximale bezetting bestaat uit acht dames en twee heren. Drie damesrollen (bijrollen) zijn met elkaar te dubbelen en/of laten zich ook door een of meerdere heren spelen. De bezetting is daarmee dus zeer flexibel: vijf à acht dames, respectievelijk vijf à twee heren.

Over Alles Vrolijk
(plm 75 minuten, zonder pauze)
schrijft De Toneelcentrale:
Alles Vrolijk is een voorstelling over vriendschap, ontluikende (homo-) seksualiteit, verraad en terreur. Zoals vrijwel al het werk van regisseur, schrijver, vertaler, docent drama en acteur Tim Gladdines is deze voorstelling bedoeld voor zowel kinderen (10+) als volwassenen.

Erwtje is gek en gevaarlijk. Tenminste, dat zegt Bertje. En hij kan het weten want hij is Erwtjes beste vriend. Ze voetballen samen en maken samen het leven zuur van hoe-heet-hij-ook-alweer, Dinges. Ze vinden Dinges een watje, een mietje. Maar waarom zoekt Erwtje dan toch toenadering tot Dinges? Omdat Bertje hem verraden heeft? Maar was dat nou wel verraad? Hoogverraad? Was hun vriendschap wel een echte vriendschap? Is Erwtje niet gewoon gek? En dus ook gevaarlijk? Van Politie Jan, de enige volwassene in de buurt, is in elk geval niet veel hulp te verwachten. Geef hem een dropje en hij doet alles wat je wil.

De nieuwe productie Alles Vrolijk van alleskunner Tim Gladdines belooft een voorstelling te worden die niemand onberoerd zal laten. Gladdines bindt de strijd aan met het cliché dat kinderen zo onschuldig zijn. Nee, kinderen zijn net mensen. Sterker nog...

Het begint allemaal heel vrolijk: Bertje voetbalt, Erwtje tovert en Dinges bouwt een hut. Tot zover niks aan de hand. Maar schijn bedriegt. De sfeer wordt al snel grimmig. Het verschijnen van Politie Jan verandert daar niks aan. In Alles Vrolijk wordt namelijk een machtsspel uitgespeeld waar je u tegen zegt.

Bekijk hier de integrale opname van de productie Alles Vrolijk.

Naast deze twee langere teksten heeft Tim Gladdines (tot nu toe) drie eenakters geschreven, voor één heer en één dame.

Over Ken ik u niet ergens van?
(komedie, 30 minuten)
schrijft De Toneelcentrale:

Laten we niet te veel over de inhoud verklappen, anders dan dat het een speelse, spitsvondige dialoog in een café is tussen een man en een vrouw.

Over Zit de drie al in de klok?
(komedie, 30 minuten)
schrijft De Toneelcentrale:

Dialoog tussen een echtpaar. Ze zitten beiden thuis, hij met een hernia en zij met een burn-out. Samen moeten ze een weg vinden om daarmee om te gaan.

Over Wil je met me trouwen?
(komedie, 30 minuten)
schrijft De Toneelcentrale:

Deze komische eenakter laat u getuige zijn van een dialoog tussen een man en een vrouw in een bar. Het is aan u om te ontrafelen hoe zij elkaar kennen, of zij elkaar überhaupt mogen en wat precies de bedoeling is van de dialoog. Kortom: gewoon voyeuristisch genot.