
Sjaak-in-de-mand
Hoog boven in de lucht is het stil en rustig. Gelukkig maar, want Sjaak-in-de-mand houdt van rust en stilte. Daarmee is het echter gedaan op de dag dat hij op een eiland in de onmetelijke zee een meisje ontdekt. Wat moet Sjaak doen? Hij wil haar best helpen, maar hoe? In zijn mand is geen plaats voor passagiers ... Moet hij haar dan maar achterlaten op het eiland? 'Wat een probleem', mompelt Sjaak. 'Potverdorie, wat een probleem.'
Het boek is alleen hier te bestellen via de auteur.
Sjaak-in-de-mand
Tim Gladdines, Han Janken
Uitgeverij SUN, 1997

Recensies
Recensie van NRC Handelsblad, Lieke van Duin, juli 1999. Helaas geen geslaagd kinderboek
Over Gladdines tweede boek is geen twijfel mogelijk. Dit is een kinderboek, en helaas geen geslaagd kinderboek. Zo grimmig als zijn voorganger was (Teddiewolk, tg) zo verregaand vrijblijvend is dit verhaal. Ballonvaarder Sjaak zweeft boven de oceaan. Dan ziet hij een klein eiland, waarop het meisje Zee-Mia woont met haar krab. Met het anker komt de luchtballon vast te zitten aan de enige palm van het eiland. In een orkaan vliegen boom en ballon gezamenlijk de lucht in. Uiteindelijk komt alles goed.
De personages blijven eenduidige typetjes, de stijl is nogal truttig met uitroepen als 'Potverdrie!' en 'Klaar! Finito! Af!' Sommige grappen, zoals de ontdekking van Sjaak dat hij voeten en tenen heeft als hij voor het eerst in zijn leven uit de mand van de ballon rolt, geven het verhaal even wat meer vaart. Maar Sjaak-in-de-mand blijft flets, terwijl ook de illustraties van Han Janken nauwelijks tot de verbeelding spreken. Op haar tekeningen staan weliswaar allerlei grappig bedoelde details, maar die verdrinken tussen de grauwe grijze potloodlijnen.'
Recensie van Trouw, Augustus 1997. Sjaak heeft heimwee naar luchtkastelen
"Wat te doen als je ballonvaarder bent, oftewel een 'hoogvlieger, luchtreiziger, hemelbestormer, wolkenpiraat, vlamstoker, windvolger, mandzwerver, een ontdekkingsreiziger zonder huis of thuis' op zoek naar luchtkastelen… en je ontmoet een meisje dat op een vaste plek wil leven en jou met je twee voeten stevig op de grond wil zetten?
Dat overkomt de hoofdpersoon uit Sjaak-in-de-mand, het tweede kinderboek van nieuwkomer Tim Gladdines (34). Sjaak lijkt wel vergroeid met de mand onderaan zijn luchtballon, alsof hij erin geboren is. Zijn ontmoeting met het meisje Zee-Mia, op een eiland, is plezierig - ze kunnen goed samen zingen - maar Sjaak is zo'n rusteloos type dat altijd verder moet. En wel alleen. Als Zee-Mia met hem mee wil reizen schrikt hij: dat kàn niet, zijn mand is eenpersoons. Dan rukt de storm de palmboom uit de grond waaraan Sjaak geankerd lag en waarin Mia een bladernestje had gemaakt, en het hele zaakje gat de lucht in. Ze storten neer op een ander eiland waar Mia nu een gezellig tweepersoons nestje in de bomen bouwt. Maar Sjaak heeft nu eenmaal heimwee naar de lucht…
Sjaak-in-de-mand is een verhaal met een dubbele bodem: het kan gelezen worden als vrolijk fantasieverhaal zonder meer, maar ook als een verhaal over twee personages die elk in een andere wereld leven, bevriend raken, maar niet samen kunnen leven.(…)
Gladdines heeft vooral Sjaak fraai uitgewerkt, met zijn zoeken naar luchtkastelen en zijn angst om vast te roesten: 'Dan schiet ik wortel op dit eiland en zit ik voor altijd aan de grond. Ik moet er niet aan denken.' Een opvallend verhaal dat veel associaties wekt, over tegengestelde karakters, over zwerven, thuisraken en heimwee naar het onmogelijke, eigenzinnig en raak geïllustreerd door Han Janken.