
Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg
‘Een prachtig en origineel verhaal over de ingewikkelde vriendschap tussen Jasper en Emma, die alle twee “een beetje anders” zijn. Je gaat van deze twee bijzondere kinderen houden.’ – Jacques Vriens
Jasper is 10, maar zit al in groep 7 omdat hij eerder een klas heeft overgeslagen. Hij is dol op doolhoven – liefst zo ingewikkeld mogelijk – die hij zelf bedenkt en tekent.
Omdat hij alleen is, en ook nieuwsgierig, zoekt Jasper het gezelschap op van Emma. Emma is al 14, zit in de brugklas, maar gedraagt zich alsof ze veel jonger is. Emma is een buitenbeentje en wordt net als Jasper gepest, al gaat zij daar op haar eigen manier mee om. Jasper zet op straat een paar keer een spoor uit voor Emma en probeert zo met haar in contact te komen. Dat lukt, alleen voelt Emma’s vriendschap daarna steeds beklemmender. Jasper wil geen vrienden meer met haar zijn, maar hoe moet hij dat aanpakken? Want Emma zou het liefst verkering willen…
Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg is een prachtige literaire jeugdroman over vriendschap, eenzaamheid en het zoeken naar eigenheid.
Bestel het boek hier
Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg
Tim Gladdines
Uitgeverij Marmer, 2018

Recensies
Recensie van Hanneke Koene / De Limburger, Mei 2018
(Klik op de afbeelding om te vergroten)
Recensie van Jaap Friso, april 2018
Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg is een ongemakkelijk boek. Tim Gladdines beschrijft een ongelijkwaardige vriendschap waarbij de één er eigenlijk vanaf wil maar daar niet duidelijk over durft te zijn. Veel mensen zullen het herkennen: iemand die zich aan je vastklampt en je tot vriend benoemt, terwijl je zelf veel weerstand voelt bij de relatie. Jasper (10) is een jongen die over het hoofd wordt gezien. Het lukt hem niet goed om vrienden te maken, ook omdat hij een klas heeft overgeslagen. Een bovengemiddeld intelligente nerd die gek is op het maken van doolhoven maar het moeilijk vindt om mee te voetballen op het pleintje. Hij wordt niet echt gepest, eerder genegeerd. Zijn ouders leggen hem milde druk op om met andere kinderen te gaan spelen en kijken argwanend naar zijn vriendschap met de vier jaar oudere Emma.
Niet geheel ten onrechte want de interesses van Jasper sluiten nauwelijks aan bij die van het uitbundige maar erg kinderlijke meisje dat in haar eigen wereldje leeft. Emma heeft iets van de klassieke ‘dorpsgek’, of zoals we vroeger zeiden: ‘die is niet helemaal goed’. Ze zoent met alle jongens die haar er vervolgens om uitlachen. Emma is grenzeloos en wordt gedoogd maar door niemand serieus genomen.
Gladdines vertelt minitieus over de relatie tussen Jasper en Emma. De jongen voert een onhandig sociaal experiment uit waarbij hij zelf lijkt te verdwalen in het door hem uitgezette doolhof. Hij kan niet anders dan met het meisje bevriend raken maar van meet af aan is duidelijk dat dit op niks gaat uitlopen. ‘Emma is te groot om vrienden mee te zijn’. Zijn weerstand groeit, zijn onbeholpenheid ook. Het is niet zo gemakkelijk om de situatie om te keren, dat maakt Gladdines haarfijn duidelijk en daar zit de herkenbare crux van het verhaal. Wie niet duidelijk is en zich het moeras van een ongelijke vriendschap in laat trekken, kan zichzelf er alleen aan de haren uit trekken. Dat is pijnlijk en levert alleen maar verliezers op.
‘Als ik bij jou ben, verdwijn ik helemaal’, laat Jasper uiteindelijk per brief aan Emma weten. Jasper overtuigt als karakter, Emma hangt er soms wat bij en had meer profiel mogen krijgen. Ze is teveel een karikatuur. Gladdines schrijft gemakkelijk maar strooit rijkelijk met symboliek en motieven waarvan het doolhof er slechts eentje is. Hij snijdt een interessant thema aan dat redelijk overeind blijft in het wat wijdlopige verhaal waarin hij gestaag naar een climax toewerkt. Niet helemaal geslaagd dus, wel interessant, en vooral ongemakkelijk.
Waardering: 7,5
Recensie van Ineke van Nispen, Boekhandel Van Kemenade & Hollaers (Breda), april 2018. Mooi origineel verhaal over twee kinderen "die een beetje anders" zijn. (vier sterren)
Jasper de “ik” verteller in het verhaal is tien jaar. Hij heeft al een klas overgeslagen dus is wel slim maar hij is ook “een beetje anders”. Emma is veertien jaar zit in de brugklas is dus niet zo heel slim maar is ook “een beetje anders”. Allebei worden ze gepest en gaan daar op hun eigen manier mee om. Jasper heeft één grote hobby en dat is het tekenen van doolhoven. Hij zou er het liefste een museum mee vol willen hangen.
Het verhaal begint ook met een tekening van een doolhof. Jasper heeft speciaal voor Emma een doolhof getekend en Emma volgt blindelings het spoor. Zo leren Jasper en Emma elkaar kennen en ontstaat er een vriendschap tussen die twee heel verschillende kinderen. De vriendschap wordt op een bijna poëtische wijze beschreven en je gaat met beide personen in het boek meeleven. Maar dan heeft Jasper genoeg van de vriendschap en legt Emma, maar ook Emma’s moeder, juist meer beslag op hem. Beide moeders in het verhaal zouden een vriendschap voor hun kinderen zo fijn vinden. Hoe kan Jasper dit op de juiste manier aanpakken? Een erg mooi geschreven, maar niet gemakkelijk verhaal voor de jeugd vanaf een jaar of twaalf.
Recensie van VanJufMarjan.nl, april 2018
Toen ik de vraag kreeg of ik “Hoe ik Emma een blauw oog sloeg” wilde reviewen keek ik eerst wel een beetje vreemd tegen de titel aan. Toen ik het boek echter begon te lezen werd ik wel steeds nieuwsgieriger hoe het inderdaad kwam dat Jasper, de tienjarige hoofdpersoon in het boek Emma uiteindelijk een blauw oog zou slaan. Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg is een jeugdroman geschreven door Tim Gladdines. Tim Gladdines is een manusje van alles mag je wel zeggen. De in Maastricht woonachtige Gladdines is afgestudeerd aan de toneelacademie en is schrijver, dichter, vertaler, docent drama, regisseur, acteur, cabaretier en presentator.
Het verhaal is verdeeld in 4 delen. In het eerste deel maken we kennis met Jasper en Emma. Het hele boek is trouwens geschreven vanuit het perspectief van Jasper. Je merkt tijdens het eerste deel al snel dat beide kinderen anders zijn dan anders. Jasper die tien is weet dat goed van zichzelf en beschrijft Emma zo mooi, dat dat ook al snel duidelijk is. Jasper probeert Emma’s aandacht te krijgen door een speurtocht voor haar uit te zetten.
In het tweede deel maken Jasper en Emma nader kennis met elkaar. Wilde Jasper eerst graag met Emma kennis maken, nu krijgt hij toch zijn twijfels. Vindt hij Emma echt wel leuk? Er ontstaat een vreemde vriendschap. Jasper wil graag een einde maken aan deze vriendschap, maar dat blijkt toch erg lastig te zijn.
Na dit deel lijkt het of er een einde komt aan de vriendschap, maar in het derde deel neemt het verhaal toch weer een bepaalde wending waardoor Jasper in een heel bizarre situatie belandt, hierdoor Emma’s leven redt en hiervoor bedankt moet worden. En dan komt eindelijk het blauwe oog. Waar je het hele boek op zit te wachten en dan komt op een moment dat je het niet verwacht. En er wordt niet eens heel veel ophef over gemaakt.
Uiteindelijk komt in het laatste deel het dan toch zover dat Jasper een einde maakt aan de vriendschap……
Ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Ik vond het mooi om te lezen. Hoe de gedachtengang is van een jongen die hoogbegaafd is een waarbij het hoofd eigenlijk geen moment stil staat.
Ik kan de quote van Jacques Vriens die achter op het boek staat alleen maar beamen: ‘Een prachtig en origineel verhaal over de ingewikkelde vriendschap tussen Jasper en Emma, die alle twee ”een beetje anders” zijn. Je gaat van deze twee bijzondere kinderen houden.’
Met dank aan uitgeverij Marmer voor het verstrekken van het recensie-exemplaar.