Docent drama/impro

Workshop 'Elementair Spel', Toneelvereniging 'Kunst en Vermaak' te Posterholt, april 2015. V.l.n.r: Ina Toutenhoofd, Angelique Ohlenforst, Tim Gladdines. Foto: Henny Schmitz.

In 1990 is Tim Gladdines afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht met een scriptie over het toen vrijwel onbekende Theatersport. In de jaren daarna heeft hij zich in deze improvisatietechniek steeds meer gespecialiseerd. De algemene spelcursussen, dramalessen en –workshops die Tim Gladdines ook geeft, zijn sterk door deze methodiek beïnvloed.

Workshop 'Elementair Spel', Toneelvereniging 'Kunst en Vermaak' te Posterholt, april 2015. V.l.n.r:Ina (?), Ger Roncken, Jeroen Clout, Daniëlle Roncken, Gertje Seegers, Tim Gladdines en Job Derix. Foto: Henny Schmitz.

Tim Gladdines geeft - eenmalig of in cursusverband - les op middelbare scholen, bij toneelverenigingen, op teambuildingsdagen, en wat dies meer zij.

In de afgelopen jaren heeft Tim Gladdines ondermeer les gegeven aan de operaklas van het conservatorium Maastricht en aan studenten van de performers-opleiding aan de Toneelacademie, te Maastricht.

‘Wat me aan de methodiek van Keith Johnstone onder andere aanspreekt is de ruimte die het je geeft om fouten te mogen maken. Sterker nog: fouten bestaan niet. Alles wat er in een improvisatie gebeurt is materiaal om mee te werken. De kunst is alleen om dat wat er is te omarmen en uit te buiten. Vaak zijn we zo druk bezig met ons best te doen dat we niet eens zien wie er tegenover ons staat, en wat hij of zij aan het doen is.

‘Een (vooral in het bedrijfsleven) veelgehoorde kreet is: ‘Je moet het niet proberen, je moet het gewoon doen!’

Wat een stress kan zo’n uitspraak opleveren!

Voor mij is precies het omgekeerde belangrijk: ‘Probeer maar wat, het hoeft niet goed te zijn, doe het maar fout, dat is veel interessanter, leuker, creatiever.’